donderdag 23 augustus 2012

Eiffeltoren is 434 miljard euro waard

De Eiffeltoren is het duurste monument van Europa. Uit een studie moet blijken dat het bouwwerk in Parijs maar liefst 434 miljard euro waard is.
De Eiffeltoren is volgens kenners zes keer meer waard dan het Colloseum in Rome. De studie die Kamer van Koophandel in Monza publiceert, bestaat uit een vergelijking van de waarde van een aantal bekende historische monumenten en bouwwerken in Europa. Het onderzoek is niet gebaseerd op de materiƫle waarde maar op het imago, de 'merkbekendheid' en de esthetische kwaliteiten van de 'landmarks'. Op basis van die parameters wordt de trots van Parijs dus geschat op 434 miljard euro of 25 procent van het Franse bruto binnenlands product.
Het Colloseum in Rome prijkt op de tweede plaats. Het bouwwerk is 'amper' 91 miljard euro waard, een miljard meer dan de nog onafgewerkte Sagrada Familia van Gaudi in Barcelona. Andere bekende monumenten op de lijst zijn de kathedraal van Milaan, goed voor 82 miljard euro, de Tower of London (70,5 miljard euro), het Pradomuseum in Madrid (59 miljard euro) en Stonehenge (10,5 miljard).
De Italianen plakken voor de aardigheid ook een som op het Witte Huis. Het bekende optrekje in Washington DC is goed voor een waarde van 81 miljard euro. Over onze nationale trots, het Atomium wordt met geen woord gerept.

Geen opmerkingen: