zaterdag 11 augustus 2012

Ophef rond afbeelding Hitler op Italiaanse wijnflessen

In Italië zorgen wijnflessen met een portret van Adolf Hitler op het etiket voor controverse én een juridische afdronk. Bij vakantieaankopen in een supermarkt in Garda, in Noord-Italië, ontdekte een echtpaar uit de VS de flessen in de rekken. De wijn met het portret van Hitler werd aangeboden met flessen waarop andere portretten, waaronder dat van paus Johannes Paulus II.
Het Joods-Amerikaanse echtpaar was naar verluidt "geschokt en gekwetst", onder andere omdat familie van hen tijdens en door het Nazi-regime waren gedood. Van het personeel kregen ze te horen dat Hitler en co "geschiedenis zijn, net als Che Guevara".
Na het voorval kondigde het plaatselijke parket een onderzoek aan. Minister van Integratie Andrea Riccardi wil, zo schreef de krant La Repubblica, het antiracismebueau van de regering vragen eveneens een onderzoek te openen.
Fascistische wijn is geen primeur in Italië. Zo werden in de laars reeds wijnen met het portret van de Duce, de fascistische leider Benito Mussolini, verkocht.

Geen opmerkingen: