woensdag 31 oktober 2012

Jongen (18) opgepakt omdat hij broodje at op trappen kerk

In Mechelen gaan ze wel erg ver in hun strijd tegen overlast. Jef Coulommier, een 18-jarige student, werd drie uur vastgehouden op het politiecommissariaat omdat hij met enkele vrienden een broodje aan het eten was op de trappen van de kerk, schrijft Het Nieuwsblad. Overlast, oordeelden de agenten. "Misschien is dat inderdaad een beetje overdreven", reageert schepen van Preventie, Ali Salmi.
De jongen moet wellicht ook nog een GAS-boete van 100 euro betalen. En dat allemaal omdat hij tijdens de middagpauze een broodje at op de trappen van de Sint-Pieterskerk aan de Veemarkt in Mechelen. "Meer dan enkele kruimels en een stukje wortel hebben we niet achtergelaten als zwerfvuil", aldus Coulommier.
"Twee agenten per fiets stopten en vroegen ons of we dat ook thuis deden. We moesten onze identiteitskaart tonen en het telefoonnummer van onze ouders geven. Toen we vroegen wat er aan de hand was, kregen we als antwoord dat we moesten zwijgen en dat zij de baas waren. Uiteindelijk pikte een combi ons op en bracht ons naar het politiekantoor." Daar moest de jongen wachten tot zijn moeder arriveerde. "Dat heeft drie uur geduurd", aldus mama Carla Gevers. "GAS-boetes zijn zeker een belangrijk instrument om echte overlast te beteugelen, maar moest mijn zoon opgepakt worden en drie uur vastgehouden worden omdat hij een broodje at?"
"Het is aan de politie om de ernst van een situatie in te schatten. Blijkbaar oordeelden zij dat er sprake was van overlast", aldus schepen van Preventie, Ali Salmi. "Op de Veemarkt is ook een busstation gevestigd, overal hangen jongeren rond en zij belemmeren reizigers en passanten de doorgang. Eerlijk, je kunt je afvragen of het wel nodig was om die jongen op te pakken. Als het zijn eerste keer was, lijkt het me een beetje overdreven."
De politie wenst niet dieper in te gaan op het voorval, maar bevestigt de strenge aanpak op de Veemarkt. Die is er gekomen na de aanhoudende klachten van buurtbewoners en voorbijgangers. Die stoorden zich aan hangjongeren op stoepen en trappen. Bovendien wijst de politie op het zwerfvuil dat de jongeren achterlieten.

Geen opmerkingen: