dinsdag 30 oktober 2012

Verf kan Aarde redden van asteroïde op ramkoers

Vergeet de bom en de boorwerken uit de film 'Armageddon'. Een asteroïde die op onze planeet afsuist, kan gewoon worden gestopt met verf. Dat idee heeft de eerste plaats gewonnen in de 'Move an Asteroid'-competitie, die wordt gesponsord door de VN. De weerkaatsing van zonlicht zou voldoende druk opleveren om een ramp te vermijden, meldt Tweakers.net.
Het voorstel komt van student Sung Wook Paek van MIT's Department of Aeronautics and Astronautics, die beschrijft hoe een asteroïde vanuit een ruimteschip wordt beschoten met grote pellets vol wit verfpoeder. De verf op het oppervlak leidt tot meer weerkaatsing van zonlicht, en het afketsen van de fotonen zou genoeg kracht opleveren om het ruimteobject van koers te doen veranderen.
Voorbeeld Paek nam bij zijn voorstel de asteroïde Apophis als voorbeeld. Deze ruimterots met een diameter van 320 meter scheert in 2029 en 2036 rakelings langs de aarde. Volgens de student is vijf ton verf nodig om het oppervlak te bedekken, en zouden de lagen in twee rondes aangebracht moeten worden: eerst een voor de voorkant, en als Apophis gepasseerd is, nog een aan de achterkant. De schatting is dat het vervolgens 20 jaar zou duren voor de druk van de zonnestraling voldoende is om de baan van de enorme kei uit die van de Aarde te duwen.
Extra voordeel "Je kunt de asteroïde alleen al verven om hem makkelijker te kunnen volgen met telescopen vanaf de Aarde, dus deze methode is op meerdere manieren bruikbaar", stelt de student. Zijn voorstel won de 2012 Move an Asteroid Technical Paper-competitie, die wordt gesponsord door de Space Generation Advisory Council van de Verenigde Naties. Doel van deze competitie is om creatieve ideeën te vergaren voor het inslagprobleem.

Geen opmerkingen: