maandag 26 november 2012

Einde van de wereld: politie sluit Franse 'Ark van Noah' af

Het dorpje Bugarach, aan de voet van de Franse Pyreneeën, is volgens 'believers' de enige plek op de planeet die zal gevrijwaard worden van de apocalyps die ons op 21 december te beurt zal vallen. Twee dagen voor en twee dagen na de door de Maya's voorspelde doemdag wordt echter niemand toegelaten op de berg die volgens New Age theoriën een veilige plek zou zijn. Ruim tweehonderd agenten en 45 gespecialiseerde brandweermannen zullen de toegang tot het dorpje controleren. Massabijeenkomsten in de omgeving zijn verboden, er wordt ook een no-fly zone over de piek van Bugarach ingesteld. De autoriteiten verwachten vijfduizend zogenaamde 'pelgrims'.
Bugarach, in de Aude (Languedoc-Rousillon), telt slechts tweehonderd inwoners maar wordt sinds enkele jaren overspoeld door New Agers, UFO-believers en andere gebruikers van esotherische oliën.
Poort tussen werelden Een 'oude voorspelling' zou immers stellen dat de berg die het dorpje overschaduwt, de 1.230 meter hoge 'Pech de Bugarach', magische krachten herbergt en een 'poort tussen dimensies' is waar ook buitenaardse wezens zich al jaren schuilhouden. Bugarach zou de enige plek zijn waar men onbevreesd het einde van de wereld kan aanschouwen.
Ongelukken De lokale bevolking en burgemeester Jean-Pierre Delord kunnen er niet mee lachen. "Met alle heisa over Bugarach op internet en in de media, is het best mogelijk dat er hier duizenden mensen komen opdagen voor de zogenaamde verrijzenis. Elk jaar gebeuren er ongelukken op de berg. Vorig jaar in de zomer is er een Amerikaan na een val omgekomen. Ik wil daar niet verantwoordelijk voor zijn", stelt hij in een interview met de regionale krant Midi Libre.
Bezoekersaantal verdubbeld "De voorbije jaren heb ik hier genoeg mafkezen gezien. Met dat gedoe over het einde van de wereld worden ze steeds talrijker". Volgens Midi Libre onthult een teller op de toegangsweg tot Bugarach dat het aantal bezoekers tussen 2010 en 2011 is verdubbeld.
"Gebeurlijke wanhoopsdaden" Drie smaldelen van de gendarmerie, waaronder een speciale eenheid van het hooggebergte, en brandweermannen met een speciale opleiding zullen verhinderen dat de bedevaarders de berg betreden. In totaal worden 276 manschappen ingezet om de naar verwachting vijfduizend bedevaarders te behoeden voor valpartijen en "gebeurlijke wanhoopsdaden", zo meldt de lokale pers. Ook de grotten in en onder de berg zullen bewaakt worden.
Eerder dit jaar, in februari, gingen we een kijkje nemen in Bugarach, dat toen een desolate indruk maakte.
Er was amper een levende ziel te bespeuren, en al helemaal geen buitenaardsen. Het dorpje heeft wel een kerk en een hellend voetbalterrein, maar voorts is er café noch restaurant noch winkel.
Magie niet te verwoorden Een boer die uit zijn schuur komt, reageert nors als we naar de toestroom van gelukszoekers informeren. "Spreek me niet van die onzin, ik heb nog werk te doen". Een bordje 'vide grenier' trekt onze aandacht. We bellen aan en worden verwelkomd door Sharon, een vijftigster uit Californië die hier anderhalf jaar woont maar haar inboedel verkoopt om terug te keren naar haar zieke moeder in de VS. "Ja, ik ben naar hier gekomen omdat ik de verhalen over de bijzondere plek had gehoord. En ja, ik heb de magie van de berg gevoeld, maar woorden schieten tekort om die ervaring te omschrijven. Het is een bijzondere energie, die het menselijke overstijgt".
Heilige Graal Ook Corine Leblanc, die in Bugarach een infocentrum uitbaat waar ze naast biokoffie en diervriendelijke cosmetica ook haar eigen cd en 'fin du monde'-wijn verkoopt, is een believer.
Ze onderhoudt ons over magnetische krachten, voorspellingen uit de Oudheid, de nazi's die meenden dat de Heilige Graal in de berg verscholen lag en het onverklaardbare groene licht dat haar achtervolgde toen ze nog een tienermeisje was.
Sceptische boswachter Een innemende vrouw, daar niet van. Maar boswachter René, die zich in haar winkeltje komt verwarmen, monkelt op de achtergrond. "Ik ken elke rots, elke spleet in die verdomde berg. Magnetische krachten mijn hol. Als er zich marsmannetjes schuilhouden in die berg, ben ik Napoleon. Pas op, ik zou er voordeel kunnen bij halen. Elke week krijg ik mails en telefoontjes van kwieten die een paar vierkante meter op die berg willen afhuren. Mocht ik daar op ingaan, ik zou nooit meer hoeven te werken".
Met het oog op 21 december houden de autoriteiten ook het internet in de smiezen. "Totnogtoe zijn daar geen aanwijzingen voor een volkstoeloop of collectieve zelfmoord aangetroffen", meldt Midi Libre.
Tot slot doen we een oproep om ons via de reacties hieronder te melden of u geloof hecht aan de voorspelling van de Maya's en het bestaan van een 'veilige haven' waar de apocalyps niet zal toeslaan. En ook: wat bent u van plan op 21 december? Plant u een feest, een laatste avondmaal, of gaat u zoals elke andere dag gewoon voor de buis zitten?

Geen opmerkingen: