woensdag 9 januari 2013

Britse regering wil pubs redden

De Britse regering gaat café-uitbaters via nieuwe wetten beter proberen te beschermen. Die zijn nu te veel de speelbal van de zogenaamde 'pubcos', grote groepen die duizenden pubs bezitten en hun huurders vaak te veel laten betalen voor hun bier en het huren van het pand. Elke week gaan bijna 18 pubs over de kop in het Verenigd Koninkrijk.
De Britse regering is van plan een onafhankelijke bemiddelaar aan te stellen. Die zal moeten waken over de naleving van een nieuwe gedragscode voor de sector. Veel cafés zijn nu aan handen en voeten gebonden door een exclusiviteitscontract met de 'pubcos'. "Vorig jaar hebben we de 'pubcos' een laatste kans gegeven om hun gedrag te veranderen, maar het is duidelijk dat de autoregulering van de sector niet voldoende is. Wetsaanpassingen zijn noodzakelijk om het gedrag te veranderen", zegt minister van Handel Vince Cable.
De onafhankelijke bemiddelaar zal geschillen tussen 'pubcos' en café-uitbaters mogen onderzoeken en regelen, en zal ook boetes mogen opleggen.
De Britse cafés lijden bovendien onder de crisis, moeten afrekenen met de concurrentie van supermarkten en worden geconfronteerd met een zware fiscaliteit.

Geen opmerkingen: