dinsdag 8 januari 2013

Papegaai met liefdesverdriet

Een vrouwelijke papegaai met liefdesverdriet is in hongerstaking gegaan in Bangladesh. Sinds de ara Princess in de zoo van Dhaka begin januari gescheiden werd van haar 'echtgenoot' Prince met wie hij drie 'kindjes' heeft, weigerde de vogel nog te eten. En het werkte: een rechtbank moest tussenbeide komen om de tortelduifjes, euh papegaaien te herenigen.
De waardevolle ara-papegaai Prince werd vijf jaar geleden door zijn eigenaar Iqram Selim aan de privézoo van Dhaka uitgeleend, omdat hij geen plaats meer had voor de vogel. Om te vermijden dat Prince zich eenzaam zou voelen, besliste de zoo-eigenaar Abdul Wadud in Brazilië een wijfje voor hem te gaan kopen. Princess en Prince waren heel gelukkig samen en in september 2011 schonk ze hem drie nakomelingen. Het leek wel een liefdessprookje in de dierenwereld.
Baas weigerde Plots wilde Selim echter zijn papegaai terug. Eerst weigerde de baas van de zoo. Er kwam een rechtbank aan te pas en die wees de vogel begin januari toe aan de oorspronkelijke bezitter. Princess pikte dat niet en ging prompt in hongerstaking. En het werkte: in tweede instantie besliste de rechtbank om de ara te verenigen met haar Prince. De rechters wilden niet verantwoordelijk zijn voor de dood van Princess.
Heel monogaam Abdul Wadud van de zoo was in elk geval in de wolken: "Men mag een familie niet scheiden, ook niet in de dierenwereld." Experts bevestigen dat ara-papegaaien heel monogame dieren zijn. Eenmaal ze de juiste gevonden hebben, willen ze die onder geen beding meer kwijt. Ze gaan daarin duidelijk heel ver en kunnen dus zelfs een rechtbank beïnvloeden. Van bird power gesproken!

Geen opmerkingen: