donderdag 24 januari 2013

Woede in Thailand over Boeddha-toilet Limburg

De afbeelding van Boeddha op een mobiele wc in Brunssum heeft in het Verre Oosten tot ontsteltenis geleid. Via internet fulmineerden Thaise media en Thaise Facebookgebruikers over de plek waar Lord Buddha was afgebeeld nadat een Thaise bezoeker de 'biobox' had opgemerkt.
De Nederlandse ambassade in Bangkok heeft de exploitant van de wc, het betrokken verhuurbedrijf Boels, deze week op de hoogte gebracht van de enorme deining die het toilet in Azië veroorzaakte. De website van de Nederlandse ambassade in Bangkok wijst er sinds dinsdag op dat Boels zich verontschuldigt tegenover alle Thaise en boeddhistische gemeenschappen.
De onderneming heeft de toiletten met Boeddha erop onmiddellijk uit de roulatie gehaald. Het gaat volgens de woordvoerder om vijf toiletten die werden teruggehaald uit Nederland en België. Die wc's zijn inmiddels vernietigd. Dat waren alle toiletten die waren verfraaid met Boeddha. Ze maakten deel uit van een serie wc's 'die goed passen binnen een stadse omgeving'. Andere toiletten uit de serie zijn verfraaid met bijvoorbeeld zonnebloemen.
Een woordvoerder van Boels zei woensdag dat de storm rond de toiletten snel was gaan liggen toen bleek dat het bedrijf niemand had willen beledigen. Het bedrijf zei zich niet bewust te zijn van de gevoeligheden over Boeddha op de wc. In totaal kreeg het bedrijf voor het uitleg had gegeven 'een handvol' telefoontjes. Die waren niet dreigend. Het bedrijf hoefde dan ook geen veiligheidsmaatregelen te nemen.
Boels levert alleen toiletten binnen Europa.

Geen opmerkingen: