donderdag 5 september 2013

Het brein achter Femen is een man

Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij of de Oekraïense feministische protestgroep Femen komt in het nieuws met een opmerkelijke mediastunt. Een Australische documentaire, die te zien is op het filmfestival van Venetië, onthult nu dat de organisatie is opgericht en wordt gerund door ... een man.
"Onze missie is protesteren, onze wapens blote borsten". Met die slogan voert Femen wereldwijd actie tegen discriminatie van vrouwen en voor gelijke rechten voor vrouwen. Maar nu moet uit de documentaire 'Ukraine is not a brothel' van de Australische filmmaakster Kitty Green blijken dat Femen gerund wordt door een man: Victor Svyatski.
Officieel is Svyatski een 'consultant' van de groepering, die deze zomer volgens de website van Femen in mekaar is getimmerd door de Oekraïnse geheime dienst omwille van zijn werk. Maar volgens Green is Svyaktski wel degelijk het brein achter de organisatie. "Het is zijn beweging en hij kiest de meisjes zelf uit. Hij kiest er de mooiste meisjes uit, want die komen op de voorpagina van de kranten. Zij werden het merkbeeld van Femen."
Vernederd Zo was het bijvoorbeeld ook Svyatski die besliste om de Femen-meisjes naar Wit-Rusland te sturen, waar ze door de geheime politie werden gearresteerd, van hun kleren ontdaan, vernederd en in een bos bij de Oekraïnse grens werden achtergelaten. Ook Green was daarbij. Zij vertelde aan de Britse krant The Independent dat haar videomateriaal werd afgenomen door de KGB, acht uur werd vastgehouden en daarna naar Litouwen werd gebracht.
Green bracht verschillende maanden door met enkele meisjes die bij Femen actief zijn, maar pas na een tijdje werd het haar duidelijk dat Svyatski aan de touwtjes trok. "Eens je in Femen zit, is het onmogelijk hem niet te kennen. Hij is Femen." Eerst liet Svyatski niet toe dat Green hem filmde, maar ze bleef volhouden. "Ik moest hem gewoon op beeld krijgen, omdat ik verbijsterd was hoe hij Femen runt. Hij was echt verschrikkelijk met de meisjes. Hij schreeuwde hen toe en noemde hen 'bitches'."

Geen opmerkingen: