vrijdag 13 september 2013

Naam van Hawaïaanse is te lang voor rijbewijs

De Hawaïaanse autoriteiten dringen er op aan dat Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele haar familienaam zou inkorten. Hij kan immers niet volledig op haar rijbewijs en identiteitskaart en dus werd de laatste letter van haar naam maar weggelaten.
De vrouw wil evenwel niet inbinden. Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele is de naam van haar echtgenoot, die onlangs overleed. Om zijn nagedachtenis te eren, staat ze erop om de naam met 35 lettertekens te behouden. Op de officiële papieren is echter maar plaats voor 34 letters.
Snoeien Janice 'Lokelani' Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele had vroeger een 'speciale' identiteitskaart met haar volledige naam. Die verstreek evenwel in mei. Op het nieuwe exemplaar werd enkel nog haar familienaam vermeld. Ook haar rijbewijs verstreek in mei en op het nieuwe was de 'schade' nog groter. Daar was de laatste letter van haar familienaam weggelaten en werden haar voor- en meisjesnaam gewoon geschrapt.
Klacht De dame was het hier niet mee eens en diende klacht in. Een verschillende naam op haar rijbewijs en identiteitskaart zou immers tot problemen kunnen leiden bij bijvoorbeeld een verkeerscontrole. De autoriteiten stelden hierop voor dat mevrouw Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele zou teruggrijpen naar haar meisjesnaam, zijnde Lokelani. Dat zou de dingen eenvoudiger maken, klonk het.
"Geen denken aan", repliceerde zij. "Ik wil mijn overleden echtgenoot eren door zijn naam te dragen". De overheid denkt er nu aan om het aantal karakters uit te breiden naar 40.

Geen opmerkingen: