maandag 3 oktober 2011

Londense joden krijgen automatische verkeerslichten tijdens sabbat

Omdat het voor orthodoxe joden verboden is om tijdens de sabbat elektriciteit te gebruiken, heeft de stad Londen beslist om in de buurt van een drukbezochte synagoge automatische verkeerslichten in te voeren voor voetgangers. De gelovigen worden zo niet verplicht om op een knop te drukken en een religieuze wet te overtreden. Dat schrijft de Britse krant Daily Mail.
 
De oversteekplaats is gelegen op Henlys Corner, een van de drukste kruispunten in de Britse hoofdstad en in de buurt van een populaire synagoge.

Vanaf december wordt het verkeer op het kruispunt om de negentig seconden automatisch tegengehouden. De maatregel zal enkel gelden tussen vrijdag- en zaterdagavond, wanneer joden de sabbat volgen. Experts verwachten geen extra verkeerschaos.

De automatisering van de lichten komt er op vraag van joodse leiders van de Finchley United Synagoge die de Londense verantwoordelijken voor verkeer contacteerden.

Orthodoxe joden mogen volgens hun strenge geloof geen elektrische apparatuur gebruiken tijdens de sabbat. Het drukken op een knop voor het bedienen van verkeerslichten is in die periode dus ook verboden.

Geen opmerkingen: