donderdag 6 oktober 2011

Menselijke klonen komen dichterbij

Nee, helaas is het nog niet zover dat u uzelf kan klonen om zo gezamelijk met uw klonen het aantal bedpartners van Jeroen Pauw te evenaren, maar het gaat de goede kant op. Wetenschappers hebben namelijk voortgang geboekt in laboratoriumonderzoek naar 'gepersonaliseerde' menselijke stamcellen.

Het is voor het eerst gelukt om met kloontechnieken embryonale stamcellen te laten groeien in een onbevruchte menselijke eicel. Het Amerikaanse onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De wetenschappers namen genetisch materiaal van de huid van een volwassene en brachten dat in bij een menselijke eicel. Dit groeide uit tot een zeer vroeg embryo

De onderzoekers wilden bewijzen dat het mogelijk is om met behulp van de zogeheten SCNT-kloontechniek embryonale stamcellen te maken met het DNA van een patiƫnt die de stamcellen nodig heeft. De techniek werd ook gebruikt voor het eerste gekloonde zoogdier op aarde, het schaap Dolly in 1997.

'Gepersonaliseerde' stamcellen hebben een groot potentieel voor de geneeskunde, omdat ze kunnen uitgroeien tot ieder mogelijk celtype in het menselijk lichaam. Ze kunnen getransplanteerd worden om beschadigde cellen te vervangen, zonder dat het imuunsysteem zich verzet tegen de 'indringers'.

Geen opmerkingen: