donderdag 29 december 2011

Buren redden peuter die verstikt werd door python

Een Australische peuter is ternauwernood aan de dood ontsnapt toen een python hem in de tuin aanviel en probeerde te verstikken. De buren konden echter op het nippertje tussenkomen.

De tweejarige jongen was met een bal in de tuin in Port Douglas aan het spelen toen zijn moeder plots een schreeuw hoorde "die door merg en been ging". "De slang beet mijn zoon in het been en kronkelde zich rondom zijn hele lichaam", vertelt de moeder aan The Cairns Post. "Hij begon mijn zoontje te verstikken. Ik probeerde de slang van hem weg te trekken, maar had niet genoeg kracht. Gelukkig hoorden de buren mijn geschreeuw en kwamen ze helpen", aldus de moeder.

Het jongetje werd naar het ziekenhuis overgebracht om hem eventueel anti-gif toe te dienen, maar aangezien de slang niet giftig bleek te zijn, was dat niet nodig. Na een dagje observatie mocht hij het ziekenhuis dinsdag alweer verlaten.

Wallaby
Volgens dierenarts Rod Gilbert zijn pythons actiever tussen oktober en april wanneer ze op zoek gaan naar voedsel. Hij heeft nog nooit gehoord van slangen die kinderen eten, maar pythons staan erom bekend dat ze wallabies van wel 30 kilogram naar binnen kunnen schrokken. "Een tweejarige peuter verschilt niet zo veel van een wallaby. Het zou dus best kunnen", aldus Gilbert. "Een slang zou het verschil tussen de twee amper opmerken."

Volgens slangenvanger David Walton is het incident een waarschuwing voor de bewoners van het hoge noorden van Australië. "Ik heb nog nooit gehoord dat een slang een peuter zou opeten, maar dat betekent niet dat het niet kan gebeuren."

Pythons kunnen in het noorden van Australië een lengte van verschillende meters bereiken. In maart van dit jaar doodden pythons nog negen katten in verschillende tuinen in Cairns. Slangen doden er gemiddeld een kat per maand volgens experten.

Geen opmerkingen: