De NOS kan niet meer zowel de Eredivisie als de Champions League uitzenden. Dat zijn de gevolgen van de bezuinigingsplannen van het kabinet op de publieke omroep.
Dat zegt Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).
Volgens Hagoort heeft de inkrimping vermoedelijk ook gevolgen voor de programmering. Zo vreest hij dat de NOS na de huidige contractperiodes niet meer én de Eredivisie én de Champions League kan uitzenden.
Algemeen directeur van de NOS, Jan de Jong, zei in een reactie dat minder geld niet automatisch minder voetbal betekent. 'Ja, de NOS heeft de komende jaren minder geld beschikbaar voor de aanschaf van voetbalcontracten. Maar prijsontwikkeling van de televisierechten bepaalt uiteindelijk of je 1, 2, 3 of 0 contracten kunt bemachtigen. Welke dat zijn of niet zijn is op dit moment onmogelijk te beantwoorden. Het is immers een kwestie van vraag en aanbod.'
Volgens De Jong verschuift voetbal wel steeds meer naar betaaltelevisie.
Ook zullen de omroepen meer buitenlandse series en langere Nederlandse series moeten uitzenden. Daarmee wordt op ontwikkelingskosten en bijvoorbeeld decors bespaard, zo meldt de NOS op de site.
In een brief aan minister Van Bijsterveldt van media heeft Hagoort dit weekeinde de definitieve bezuinigingsplannen van de NPO uitgelegd. Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de nieuwe Mediawet, het juridische fundament onder de veranderingen.
In totaal moet 200 miljoen euro worden bezuinigd. Daarvan is 22 procent nodig op de begroting van de publieke omroepen. Om te snijden in de budgetten verdwijnen nog dit jaar 620 voltijdbanen.
Bij NPO zelf wordt een kwart van de werknemers voor het einde van dit jaar ontslagen. Ook de andere omroepen willen het merendeel van de ontslagen voor het eind van dit jaar afhandelen.
Behalve het banenverlies verandert er ook iets in de programmering. 'We willen in de breedte alle genres blijven uitzenden. Maar daarbinnen gaan we het aantal kortlopende programma's iets terugbrengen omdat die in verhouding duurder zijn om te maken dan langere series.'
Het aantal omroepen gaat door fusies terug van 21 naar acht. Het nieuwe omroepmodel moet in 2016 zijn ingevoerd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten