vrijdag 1 februari 2013

CD met stilte uitverkocht

Een Engelse cd met 30 minuten stilte is een groot verkoopsucces. Zelfs uit Ghana, Duitsland en Oostenrijk kwamen orders binnen. Het schijfje is nu uitverkocht.
De cd is opgenomen in de kerk van St. Peter's in het Zuid-Engelse dorp Seaford. Luisteraars horen alleen af en toe het kraken van de houten banken, enkele voetstappen en wat verkeerslawaai op de achtergrond.
Met de cd wilde het bestuur van de 12e-eeuwse kerk extra geld bijeenbrengen voor herstelwerkzaamheden. Het idee was afkomstig van het 74-jarige kerklid Roger Bing, die voor de traditionele open dag eens wat anders wilde om de aandacht van het publiek gevangen te houden, zo meldt de Britse krant The Guardian.
Platen en composities met alleen stilte zijn meer voorgekomen. Zo verkocht het label Stiff Records 30.000 exemplaren van een plaat met de titel De geestigheid en wijsheid van Ronald Reagan, waarop niets te horen was. De plaat kwam uit in 1980, toen Reagan tot president van de Verenigde Staten werd gekozen.
De Tsjechische componist Erwin Schulhoff verblijdde de muziekwereld in 1919 met In Futurum, een compositie van stilte. Dat 'stuk' diende als voorbeeld voor 4.33 van de Amerikaanse componist John Cage uit 1952. De 'uitvoerenden' hoeven 4 minuten en 33 seconden niets te doen.

Geen opmerkingen: