maandag 4 februari 2013

Parisiennes mogen eindelijk broek dragen

Vrouwen mogen in de Franse hoofdstad Parijs een broek dragen. Tot dan toe gold officieel een decreet uit 1799, waarin vrouwen in de Franse hoofdstad werden verplicht het stadsbestuur om toestemming te vragen om in het kledingstuk de straat op te gaan. Het stadsbestuur van Parijs heeft het besluit vorige week officieel ingetrokken, meldt de Franse satelliet-nieuwszender France 24.
Het decreet kwam tot stand in een tijd waarin de lange broek van arbeiders werd gezien als symbool van een revolutionaire gezindheid. De aristocraten hulden zich in een culotte (broek tot net onder de knie). Door het besluit werden vrouwen geweerd uit de revolutionaire gelederen.
Het decreet werd een eeuw later nog aangepast. Vrouwen op de fiets of te paard mochten zich sindsdien in een broek op straat vertonen, zonder daarvoor uitdrukkelijk om toestemming te hebben gevraagd.
Groene parlementariƫrs kwamen in 2010 in actie om het decreet te schrappen. Zij kregen geen gehoor bij het stadsbestuur. Dat vond het een verspilling van tijd om "een stuk juridische archeologie'' te schrappen. Vorig jaar kreeg een parlementslid van de partij UMP van oud-president Nicolas Sarkozy meer bijval van de autoriteiten in de hoofdstad.

Geen opmerkingen: