woensdag 5 oktober 2011

Bijna alle muziek gaat over seks

Het gezeur van oudere generaties over de huidige muziek blijkt op waarheid te zijn gebaseerd: bijna alle huidige liedjes gaan over seks. Maar liefst 92 procent van alle huidige muziek grijpt 'de oudste beweging ter wereld' aan als dankbaar onderwerp. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Zo werd onder andere het nummer 'Love Game', in 2009 uitgebracht door Lady Gaga, tegen het licht gehouden. De regel 'Let's have some fun, this beat is sick. I wanna take a ride on your disco stick' blijkt gewoon een poƫtische beschrijving van neuken te zijn. Naast deze klassieker hebben de onderzoekers van de Universiteit van Albany nog 173 hits uit 2009 geanalyseerd.

Niet alleen hebben de wetenschappers de teksten van Lady Gaga onderzocht, ook werd er gekeken naar de lyrics van acts als Beyonce, The Black Eyed Peas, Britney Spears, Kings of Leon, Eminem en Rihanna. Zij turfden per lied gemiddeld 8,76 verwijzingen naar geslachtsgemeenschap of geslachtsdelen. Geile neukmuziek als R&B bleek duidelijk meer expliciete teksten te bevatten naar countrymuziek.

Desondanks staat niet alleen moderne muziek bol van pikante teksten. Sinds 1959 is het gehalte aan seksueel getinte bewoordingen nagenoeg gelijk gebleven. Alleen R&B is een stuk explicieter geworden. In twintig jaar tijd is het gehalte aan geile woorden verdrievoudigd tot 24 per lied.

Overigens ging het in de zeventiende eeuw in de meeste opera's ook alleen over seks. "Al ging het toen, toegegeven, iets vaker over toewijding en trouw dan over eenmalige avontuurtjes". luidt de conclusie. Wie een gegarandeerde top 10-hit wil, doet er verstandig aan om over geslachtsgemeenschap te zingen. De grootste hits bevatten namelijk tweemaal zoveel geile woorden dan liederen die niet in de hoogste regionen van de hitlijst staan. "Al hangt het succes van een nummer uiteraard niet alleen daarvan af."

Geen opmerkingen: