dinsdag 4 oktober 2011

Bikini- en alcoholverbod voor toeristen in Egypte?

Boven de Egyptische toeristische sector, die al erg te lijden had onder de Arabische Lente, hangt een nieuw zwaard van Damocles. Als de Moslimbroeders na de verkiezingen hun zin krijgen, zal een vakantie in het land van de farao's nooit meer hetzelfde zijn. Een bikini- en alcoholverbod loert immers om de hoek.

In november zijn er verkiezingen in Egypte. Men verwacht dat de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, de politieke vleugel van de Moslimbroederschap, de stembusslag vlot zal winnen. Nieuwe gedragsregels voor toeristen staan hoog op het lijstje van deze conservatieve politici. "De strandtoeristen moeten rekening houden met de waarden en normen van onze samenleving", aldus de secretaris-generaal van de partij.

Gescheiden stranden
De Moslimbroeders pleiten naast een bikini- en alcoholverbod ook voor gescheiden stranden voor mannen en vrouwen. Zij willen bovendien piramides, sfinxen en andere monumenten die versierd zijn met on-islamitische afbeeldingen aan het publieke oog onttrekken.

Toch zal het volgens sommige bronnen zo'n vaart niet lopen. Bij gebrek aan grote olie- en gasvoorraden is Egypte immers veel te afhankelijk van het toerisme waardoor de Moslimbroerders het zich niet kunnen permitteren om deze sector droog te leggen. Bovendien zouden miljoenen Egyptenaren opnieuw de straat opgaan als hun voornaamste inkomstenbron wordt afgepakt. Afwachten maar welke weg Egypte zal inslaan na de verkiezingen van november.

Geen opmerkingen: