donderdag 17 november 2011

Gratis werken

In Groot-Brittannië worden werklozen jongeren naar supermarkten en low-budget winkels gestuurd om voor nop aan het werk te gaan. De overheid heeft zogenaamde werkervaringsprogramma’s opgezet. Grote bedrijven als Tesco, Poundland en Argos maken hier gebruik van door jongeren na hun stage - zonder dat de jongeren salaris ontvangen - verder te laten werken.

Het Department for Work and Pension wil de dat werkloze jongeren na hun werkervaringsstage door blijven werken zonder hiervoor uitbetaald te krijgen. Doen ze dat niet, dan wordt de uitkering stopgezet.

Jongeren hebben aan de Britse krant The Guardian gemeld dat ze op deze manier soms meer dan 30 uur per week onbetaald werk voor de bedrijven verrichten. De 22-jarige Cait Reilly, afgestudeerd in geologie, werkt nu al drie weken lang 25 uur per week in Poundland. Als enige van haar 15 collega’s krijgt ze niet betaald. Stopt ze, dan wordt haar uitkering ook stopgezet.

De multinationals hebben, evenals de minister van werkgelegenheid, het programma verdedigt. Volgens minister Chris Grayling worden jongeren die in aanmerking komen voor een vaste baan ook gewoon aangenomen door de bedrijven.

Momenteel is een vijfde, meer dan een miljoen, van de Britse jongeren werkloos.

Geen opmerkingen: