zondag 18 maart 2012

Grieken graaien in vuilnisbakken om aan eten te komen

Hoe zwaar de schuldencrisis de Grieken treft, wordt duidelijk in bovenstaande tv-reportage. Mensen duwen elkaar omver om voedingswaren uit de vuilnisbakken van de supermarkt te vissen en er wordt gesmeekt om voedselresten.
Het Laatste Nieuws vroeg Nadia Peeters, een Vlaamse vrouw die al jarenlang in Griekenland woont en werkt, het commentaar te vertalen. Volgens Peeters wordt de reportage gedraaid in Vrilissia, een wijk van Athene dichtbij de duurdere buitenwijken. 'Dit is zeker niet het armste stadsdeel of de ghetto van Athene. Dit zijn toestanden die inmiddels overal in Griekenland voorkomen.'

'Een twintigtal mensen verdringen zich om de vuilnisbakken van de plaatselijke supermarkt voor hun dagelijkse maaltijd. Onder hen gepensioneerden, economische vluchtelingen, werklozen en zelfs kinderen', zo wordt bij de beelden verteld.

Volgens de plaatselijke bakker hebben sommige mensen geen geld meer om brood te kopen. Mensen die langer dan een jaar werkloos zijn, hebben vaak geen enkel inkomen en kunnen zelfs hun kinderen geen eten meer geven. Hun ouders moeten pensioen inleveren om geld te besparen.

Geen opmerkingen: