donderdag 30 augustus 2012

Chimpansee slimmer dan gemiddelde student VS

Natasha is ergens in de twintig, en slimmer dan de gemiddelde Amerikaanse scholier. Niets bijzonders zou je zeggen, ware het niet dat Natasha een chimpansee is. Haar verzorgers noemen haar 'uitzonderlijk' en ze overtreft met haar capaciteiten de veelal afgestompte student in het voortgezet onderwijs.
De onderzoekers publiceren hun bevindingen, met een knipoog, in het wetenschappelijke tijdschrift Philosophical Transactions of the Royal Society B. Waar een Amerikaanse leerling, volgens de wetenschappers, nog te stom is om zijn broek op te hijsen, zich volstopt met vette troep, en zich laat leiden door jaloezie, seks en hebberigheid, is de aap in staat haar gedachten te ordenen, problemen te beredeneren en gericht op te lossen.
Natasha's intelligentie maakt het haar mogelijk planmatig te ontsnappen uit haar hok, en dat meer dan eens. Ook weet ze, alvorens er tegenaan te klimmen, of een hek onder stroom staat of niet. Ze doet dat door er met stokken tegenaan te gooien. Verder gebruikt Natasha een speciaal stuk gereedschap om, op zoek naar eten, verborgen valstrikken te ontlopen.
Bundeling van vaardigheden Wetenschappers zijn van mening dat de intelligentie van chimpansees een 'bundeling van vaardigheden is die in verband staan met de kunst van het leren, gebruik van gereedschap, het inschatten van hoeveelheden, en het vermogen om conclusies te trekken op basis van wat ze zien.' Zo zijn chimpansees zelfs in staat om gereedschap, zoals stokjes, te gebruiken om voedsel en insecten uit bomen te peuteren.
Om de bevinden kracht bij te zetten, stipt het artikel nog even aan dat het Amerikaanse leger experimenten met medicijnen tegenwoordig uitvoert op militairen, in plaats van apen. 'Mensen zijn goedkoper dan apen', is de verklaring. Daarbij zouden mensen braaf in de rij gaan staan om geïnjecteerd te worden, en er zelfs voor betalen, terwijl apen juist proberen te ontkomen aan de injectienaald.
Verder wordt er gesteld dat apen zich, net als mensen, bewust zijn van hun omgeving. Het verschil tussen mens en dier is echter dat een typische scholier juist aan zijn omgeving probeert te ontsnappen door het gebruik van drugs, het kijken naar porno en het spelen van gewelddadige computerspelletjes. 'Zombies', aldus rapport. 'Een chimpansee zal altijd proberen de wereld om zich heen te doorgronden.'

Geen opmerkingen: