donderdag 10 januari 2013

Vladimir, de van kop tot teen getatoeëerde presidentskandidaat

De Tsjechen kiezen komende week een nieuwe president. Voor het eerst wordt het staatshoofd direct gekozen door het electoraat. Dankzij de nieuwe regels duikt tussen de traditionele kandidaten een verrassing op, namelijk de van top tot teen getatoeëerde Vladimir Franz. Zijn gezicht is dat van een krijger: groen, rood en blauw. Zijn standpunten gaan over moraal, integriteit en educatie.
De 53-jarige Franz is operacomponist en theaterdocent. Zijn kandidatuur is niet geboren uit politieke overtuiging, maar kwam er op vraag van een groep fans om wat leven in de brouwerij te brengen. Van een serieuze gooi naar de macht was dus geen sprake, maar nu neemt zijn populariteit alsmaar toe.
De politiek onervaren Franz vergaarde 88.000 handtekeningen, ruim meer dan de benodigde 50.000 om mee te kunnen doen met de verkiezingen. Zijn budget zit vooralsnog onder de 20.000 euro. Zijn boodschap tegen corruptie en voor moraal en onderwijs slaat aan bij de kiezers, die de gevestigde orde vaak als corrupt beschouwen. "Het politieke systeem is zo vol van zichzelf dat het niet meer kan reflecteren", aldus Franz. "De Tsjechen hebben er genoeg van."
Franz heeft al zes kandidaten ingehaald en hoeft nog maar twee mannen voor zich te dulden, de voormalige premiers Jan Fischer en Milos Zeman. De linkse Zeman haalt 25 procent in de peilingen, centrumkandidaat Fischer kan 20 procent van de stemmen verwachten. Franz haalt naar verwachting circa 11 procent in de eerste ronde.
Jongeren De kleurrijke verschijning doet het vooral goed onder jongeren. In een peiling onder 66.000 scholieren van 441 middelbare scholen kreeg Franz 40 procent van de stemmen, een glorieuze overwinning. Volgens de organisatie van de peiling identificeren jongeren zich niet meer met gevestigde partijen. De onafhankelijke Franz is niet besmet door de politiek, zijn fans hebben net sympathie voor zijn afwijkend voorkomen. Weinig jongeren hebben moeite met zijn tatoeages. Sommigen noemen wel zijn geringe politieke ervaring als een gebrek.
Het presidentschap in Tsjechië is grotendeels ceremonieel, maar niet geheel zonder invloed. Veel wetten vereisen een handtekening van zowel de premier als de president en beiden delen politieke verantwoordelijkheid. Als Franz zou winnen, zou hij in de voetsporen treden van voormalige dissident en Tsjechische held Václav Havel en de vertrekkende Václav Klaus, die de overgang van communisme naar vrije markt in goede banen leidde.
Morgen vindt een laatste televisiedebat plaats. Franz heeft toegezegd aan het hele debat deel te nemen, ook al moet hij daardoor verstek laten gaan bij de première van zijn voorstelling in het Operatheater van Praag. "Ik moest kiezen tussen de publieke zaak en mijn droom in vervulling zien gaan. Ik heb een keuze gemaakt en zal bij het debat zijn."

Geen opmerkingen: