woensdag 30 november 2011

We ruilen zonnige herfst in voor regen en (storm)wind

Na de uitzonderlijk milde en zonnige herfstmaanden oktober en november begint december met enkele bijzonder herfstige dagen: er staan veel regen en stormachtige wind op het programma. Zondag gaat het zelfs echt stormen, vooral aan de kust. Vanaf begin volgende week zouden de temperaturen ook langzaam zakken, de voorbode van een echte winter? In Schotland hebben ze hun herfststorm overigens nu al te pakken met zelfs een tornado.

Vandaag genoten we van de laatste mooie en milde herfstdag, helemaal naar het beeld van de voorbije twee maanden. Vannacht komt er echter heel abrupt verandering in ons weer. December begint dan ook stormachtig. Vanuit het westen komt een depressie op ons af en is er dan ook echt herfstwseer op til: veel regen en stevige rukwinden tot 70 kilometer per uur worden dan ons deel. In de loop van vrijdag komen er wat meer opklaringen, maar in de loop van zaterdag wordt het weer opnieuw slechter. Ook dan wordt intense regen verwacht. Sven Nys zal het graag horen, maar voor heel wat mensen zal het wennen worden.

Felle windstoten
Zondag wordt het dan helemaal herfst. Volgens het KMI begint de dag nog meestal droog, maar in de namiddag en avond bereikt een heuse stormdepressie vanop de Noordzee en de bijhorende regenzone ons land waardoor het fel gaat regenen. De wind wakkert hierbij aan en wordt tegen de avond vrij krachtig tot krachtig, aan zee zeer krachtig, met felle windstoten. De eerste herfststorm is er dit jaar heel laat bij, maar zou weleens gemeen kunnen uithalen.

Tornado
Wat zo'n storm kan aanrichten, daar kunnen de Schotten over meepraten. De voorbije dagen werd het noorden van de Britse eilanden geteisterd door hevige regenval met enorme overstromingen tot gevolg (zie video's hieronder). Een taxichauffeur werd verrast door het kolkende water en moest op het dak van zijn taxi klimmen. Scholen werden ontruimd. Er woedde zelfs een heuse tornado die een 84-jarige vrouw in het ziekenhuis deed belanden.

Winterprikje
Maandag komen we terecht in rustiger weer met een wisselende bewolking en hier en daar nog enkele buien, die op de Ardense toppen een winters karakter kunnen aannemen. Het waait dan vrij krachtig. Een eerste winterprikje, maar het ziet er voorlopig niet naar uit dat de winter volgende week echt zal doorbreken. Nog even de vinger aan de pols op dat vlak

Geen opmerkingen: