dinsdag 6 december 2011

Fugu eist bijna dode in Japans restaurant

In Tokio heeft een restaurant met twee Michelinsterren z'n chef op non-actief gezet, nadat een klant bijna om het leven kwam door het eten van kogelvis. Dit visgerecht, ook wel bekend als fugu, is heel giftig als het verkeerd bereid wordt.

Kogelvis is een delicatesse in Japan, maar het kan ook je laatste maaltijd worden. De kok moet heel voorzichtig zijn om enkel de niet-giftige delen te bereiden. Dat zou geen probleem mogen zijn als die kok van Michelin twee sterren heeft gekregen, maar toch is het bijna fataal afgelopen in het restaurant Fugu Fukuji in Tokio. Dat meldt de Telegraph.

Een 35-jarige vrouw had naar de lever van de vis gevraagd, iets wat enkel heel moedige restaurantbezoekers doen. Gelukkig is de vrouw in het ziekenhuis hersteld van de vergifiting, maar de kok is voorlopig geschorst. Hij had namelijk nooit op het verzoek mogen ingaan, omdat de lever van kogelvis één van de giftige organen is.

Strenge opleiding
Het gif van kogelvis kan 1.200 keer sterker zijn dan cyanide. De kok kan zijn licentie verliezen, maar hij kan ook een boete of een celstraf krijgen. Fuguchefs beschouwen zichzelf tot de elite binnen de Japanse keuken. Ze moeten een opleiding van drie jaar volgen, waarna ze een test moet afleggen. Slechts eenderde slaagt in die test en mag nadien kogelvis bereiden.

Twee jaar geleden hebben wetenschappers een soort kogelvis kunnen kweken die niet dodelijk is, maar de veilige fugu wist nooit door te breken in Japanse restaurants. Ze vinden het een breuk met de traditie als het risico rond het eten van de vis verdwenen is. Nog volgens die traditie horen chefs eervol zelfmoord te plegen als één van hun klanten sterft. Jaarlijks maakt kogelvis dodelijke slachtoffers, maar meestal gaat het om vissers die zich wagen aan het bereiden van hun vangst.

Het restaurant moet zijn twee Michelinsterren na het incident niet inleveren. De zaak had de sterren nog maar een maand geleden gekregen, nadat twee recensenten in de wolken waren over een fugumaaltijd. Tokio is met 16 driesterrenrestaurant de culinaire hoofdstad geworden. Parijs heeft immers slechts 10 driesterrenzaken.

Geen opmerkingen: