woensdag 9 mei 2012

Lobbyist: "Berlusconi gaf senator 1 miljoen euro om over te lopen naar zijn partij"

Als we een vooraanstaande lobbyist uit de directe omgeving van ex-premier Silvio Berlusconi mogen geloven, dan is de Italiaanse toppolitiek nog corrupter dan we al dachten. Valter Lavitola klapt vanuit de gevangenis uit de biecht en laat weten dat Berlusconi via hem liefst 1 miljoen euro liet bezorgen aan senator Sergio De Gregorio om hem te doen overlopen naar het Forza Italia-kamp. Zo komt 'Il Cavaliere' meer en meer in nauwe schoentjes, niet enkel door de seksfeestjes met minderjarige prostituees, maar ook door de diepgewortelde corruptie in tijden van zware crisis. Dat meldt de Corriere della Sera.
Eerst voor een goed begrip de protagonisten situeren. Silvio Berlusconi (75) kennen we allemaal als de drievoudige premier die in totaal zo'n 9 jaren premier was van Italië en in het najaar van 2001 met hoongelach werd weggestemd.
Niet verkozen Valter Lavitola (45) was een van zijn vertrouwelingen. Lavitola is lid van de Italiaanse vrijmetselaarsloge die vaak gelinkt wordt aan de maffia. In de jaren '80 maakte hij deel uit van de socialisitische partij, maar in de jaren '90 liep hij over naar het kamp van Berlusconi. Hij raakte niet verkozen bij de Europese verkiezingen en richt zich op de journalistiek door de krant L'Avanti op te richten.
Regelaar Gaandeweg kwam Lavitola terecht in de wereld van de 'facciendieri' (een typisch Italiaanse term voor een lobbyist annex sjoemelaar die zich met duistere en illegale zaakjes bezighoudt). Hij bouwde een internationaal netwerk van machtige 'regelaars' uit. Het kwam tot een breuk met Berlusconi en vorig jaar werd zelfs een onderzoek voor afpersing opgestart. Er werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd en in april werd hij gearresteerd toen hij weer voet op Italiaanse bodem zette.
Di Pietro En dan is er nog Sergio De Gregorio. De 52-jarige journalist-politicus reed op z'n minst een hobbelig politiek parcours. Begin jaren '90 was hij lid van de PSI, de socialistische partij. In 1994 liep hij over naar Berlusconi's Forza Italia. Na omzwermingen bij enkele kleine partijen komt hij in 2005 bij IdV (Italia dei Valori) van de bekende anticorruptierechter Antonio Di Pietro terecht. Ook daar liep het mis en in 2007 stemde hij als senator tegen de centrumlinkse regering van Prodi en in september van dat jaar liep hij weer over naar het Berlusconi-kamp. Ook tegen hem lopen gerechtelijke procedures voor corruptie.
Contract Vanuit zijn cel is arrangeur Valter Lavitola plots loslippig geworden. Zo verklaarde hij dat hij een belangrijk defensiecontract van helikopters en radars frauduleus regelde en dat hij ervoor zorgde dat Berlusconi vat kreeg op de commissie Defensie door sernator Sergio De Gregorio om te kopen. De premier stopte die man in 2006 (toen hij in de centrumlinkse regering zat) via Lavitola liefst 1 miljoen euro toe om de commissie gunstig te oriënteren. Even later werd diezelfde De Gregorio verkozen tot voorzitter van die commissie en het Berlusconi-gezinde bedrijf Finmeccanica haalde het controversiële contract binnen.
Politieke 'migranten' Dankzij de verklaringen van Lavitola hoopt het gerecht de 'migratie' van politici in kaart te brengen. Het plotse en verdachte overlopen van parlementsleden van de ene naar de andere partij (en in het geval van De Gergorio zelfs terug), wat schering en inslag was in het Italië onder Berlusconi. Ook de ondertussen overleden senator Comincioli 'hielp' Lavitola overlopen van centrumlinks naar het kamp van Berlusconi.
Persoonlijk "Ik bracht Berlusconi's smeergeld telkens persoonlijk naar de parlementsleden", stelt Lavitola. "In totaal kocht Berlusconi zo met grote sommen geld via mij vijf parlementairen om en ze liepen over naar zijn kamp. Voor Finmeccanica heb ik vooral bemiddeld in Panama.

Geen opmerkingen: