maandag 23 april 2012

Barça en Real moeten tegen 2020 belastingschuld betalen

De Spaanse regering is met de LFP, de organisatie van de Spaanse voetbalcompetitie, een betalingsregeling overeengekomen om de totale belastingschuld van 750 miljoen euro van de voetbalclubs weg te werken. Alle Spaanse clubs moeten hun schuld voor 2020 hebben afgelost.
De Spaanse staatssecretaris van Sport, Miguel Cardenal, gaf afgelopen vrijdag aan dat de regeling woensdag wordt gepresenteerd. "De afgelopen weken zijn vertegenwoordigers van de regering en de LFP verschillende keren bij elkaar gekomen en hebben overeenstemming bereikt", aldus Cardenal. "We hopen dat dit plan de groeiende belastingschuld een halt toeroept en dat de schuld in enkele jaren zal verdwijnen. Waarschijnlijk zal het probleem in 2020 zijn opgelost."
De Spaanse overheid voelt vanuit de Europese Unie de nodige druk om iets aan het probleem te doen, zeker nu het ook de eigen begroting op orde moet zien te krijgen.
Faire competitie "Bij de LFP was totaal geen weerstand tegen de maatregelen", gaf Cardenal verder aan. "De competitie is zelf ook niet blij met de huidige situatie. Het beïnvloedt een faire competitie en gaat ten koste van hun reputatie en imago."
Het afbetalen van de belastingschuld betekent nog niet dat de Spaanse voetbalclubs uit de rode cijfers geraken. Een eerder deze maand gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Barcelona laat zien hoe groot de schuldenlast van twintig voetbalclubs op het hoogste Spaanse niveau is. De clubs uit de Primera Division hadden aan het eind van het vorige seizoen samen een totale schuld van 3,53 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 3,43 miljard euro.
Barcelona en Real Madrid hebben allebei een schuld van zo'n 600 miljoen euro. Atletico Madrid staat voor meer dan 500 miljoen euro in het rood, Valencia bijna 400 miljoen euro.
Spaanse clubs 
hebben totale schuld van 3,53 miljard euro

Geen opmerkingen: