dinsdag 29 oktober 2013

Veel meer scheidingen in Peking om belastingen te ontlopen

In de eerste negen maanden van dit jaar ligt het aantal scheidingen in Peking 41 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal gaat het om 40.000 koppels die hun huwelijkscontract verbroken hebben. Die opvallende stijging heeft te maken met een nieuwe belasting op winst op vastgoed. Dat bericht de China Youth Daily op basis van officiƫle statistieken.
Met een belasting van 20 procent op de meerwaarde op de verkoop van vastgoed wil de centrale regering de speculatie beperken en zo de vastgoedprijzen onder controle houden. In maart werd de nieuwe belasting aangenomen. Een achterpoortje in de wet laat echter toe dat koppels die twee eigendommen bezitten, in sommige gevallen kunnen scheiden om de twee eigendommen te verdelen en een te verkopen zonder de extra belasting te moeten betalen. Vervolgens kan het net gescheiden stel hertrouwen. Op die manier kunnen de verkopers tienduizenden euro's besparen.
Huwelijksexpert Li Ziwei, een voormalig ambtenaar voor de burgerlijke stand in Peking, verklaart die onuitgegeven stijging door de belastingontduiking van mensen die profiteren van een achterpoortje in de wet.
De vastgoedprijzen zijn in China een ernstig probleem geworden. De kostprijs van woningen de afgelopen jaren heeft het voor grote delen van de bevolking onmogelijk gemaakt een woning aan te kopen. Al sinds 2010 heeft de regering verschillende maatregelen genomen om de woningprijs in te perken.

Geen opmerkingen: